Saturday, October 20, 2012

Lepak! Lepak!


Petang tadi aku ngan member2 satu wad pergi makan burger special punya kat jejantas. Burger kat situ memang sedap la. X dapat digambarkan. Hoho. Pergi da la lewat, pastu nak kena masuk sebelum kul 7 plak. Mcm hape je! Memang lambat la balik sampai kad matriks kena amek ngan warden . Hahaha!

Tengok je la gambar kitaorang yang giler2 ni. Adoyai~




 wow! kih3.



k bye2! =P


Thursday, October 18, 2012

Love is *&^%$@!!


Amboi! Tajuk nak hebat je kan ko hani. Ingat novel ke hape!

Bukan hape, aku nak melayani perasaan yang makin hari makin parah da. Kalau bawa g hospital, da kena ganti hati lain da. Huhu.

Aku perempuan. Aku manja. Aku gedik. Aku perlu perhatian. Aku perlu ditatang-tatang. Tapi aku x mengharap kau buat semua tu 24jam untuk aku.

Aku minta break, tapi masa tu aku bengang. Aku sakit ati. Aku sedih. Tapi perempuan memang akal pendek. Sebab tu talak diberikan kepada lelaki. Tapi kenapa kau x memahami perasaan aku. Aku nak kau pujuk. Bukti yang kau sayang aku sangat2.

Aku bukan cam perempuan lain yang memaksa. Tapi had kesabaran aku da over limit. Aku memang sedih bila kita da beberapa hari x contact. Saban malam, bantal aku basah. Kalau dikumpul-kumpul satu besen boleh penuh. Kau menyeksa batin aku. Aku x pernah nangis macam ni untuk seorang lelaki macam aku menangisi kau. Aku fikir, kau macam tu jugak ke? Ke aku je?? Masakan aku tau apa yang berlaku kat kau? Tapi serius aku da mula rasa, i can't live without you.

Tapi sampai bila kau nak menjauhkan diri. Kau yang minta jangan mesej, so aku akan tunggu kau untuk mesej aku. Aku harap sangat kita macam dulu. Aku boleh tolerate. Kalau x, macam mana hubungan kita da nak dekat setengah decade.

Aku mahu kita dipanggil sweet couple semula.




Osce Oh Osce!


Hari ini 18 Oktober merupakan hari trial osce bagi pelajar Sem5. Aku plak terpilih menjadi model untuk osce ni kan. Nak cakap untung, x sangat la. Sebab abes badan aku sakit-sakit. Huhu.

Mentang-menatng badan aku kecik, so aku dipilih sekali lagi sebagai model untuk positioning. X baik tau. Diskriminasi berlaku di sini. =(

Malang plak 2, aku dapat position c-shaped untuk prosedur LUMBAR PUNCTURE. Meh aku terangkan sikit pasal prosedur ni. Prosedur ni bertujuan untuk mengambil cecair cerebrospinal di tulang belakang. Macam-macam ragam dan gelagat aku tengok kakak-kakak Sem5 ni wat. Haha.

Ada yang tergagap-gagap, ada yang laju je, ada yang muka xde perasaan dan macam2 lagi. Yang hampeh bila time nak bengkokkan badan aku 2. Ada yang seboleh-bolehnya nak dagu aku bersentuh dengan lutut. Hey! Ingat aku ni gimnastik ke boleh lentur2 badan ni. Huhu. Mula-mula boleh tahan lagi, tapi kalau da sampai 39 orang wat aku, x plak aku jadi bongkok 3. Lalala~


Sakit auw cocok belakang. tapi xde la wat tadi. Hoho

bengkok! bengkok ko!

Tapi walau macam mana pun, bes gak la. 1st time kan aku jadi model. But next time! Aku xmo jadi model untuk positioning lagi. Titik! =P


Wednesday, October 10, 2012

~Neuschwanstein Castle~

                                                
                                                  

Istana Neuschwanstein adalah istana Bavaria pada abad ke-19. Istana ini terletak di puncak pergunungan di Jerman, dekat Hohenschwangau dan F├╝ssen di Bayern barat daya. Istana ini dibina oleh Ludwig II dari Bavaria.

King Ludwig II memantau sendiri pembangunan, design dan dekorasi istana ini. Sayangnya hidup sang Raja berakhir tragis. Setelah tinggal di istananya selama hanya setengah tahun, dia dinyatakan sakit jiwa dan kemudian ditemukan mati tenggelam di Lake Starnberg. Sampai sekarang, masih belum diketahui apa yang sebenarnya terjadi.

Tujuh minggu setelah wafatnya King Ludwig II pada tahun 1886, Neuschwanstein castle dibuka untuk umum. Sekarang istana ini dikunjungi oleh 1,3 juta pelancong setiap tahun. Ironinya, King Ludwig II mendirikan istana ini untuk dirinya secara peribadi.

Masih banyak ruangan di dalam istana yang tidak diselesaikan. Meskipun demikian, ruangan-ruangan yang sudah siap sungguh memukau. It's like living in a fairy tale. Kamar tidur sang Raja diisi oleh tempat tidur besar dengan tiang kayu di keempat hujungnya, dan di bahagian atasnya penuh dengan ukiran gambar semua katedral di Bavaria. Ada juga pintu rahsia yang menuju ke toilet, tempat cuci tangan yang berbentuk angsa. Dekorasi dan lukisan dalam istana banyak mengambil inspirasi dari opera-opera yang ditulis oleh Richard Wagner, komposer kesayangan sang Raja.

                           

Ruangan yang tak kalah cantik adalah the throne room, dihias oleh lukisan-lukisan di seluruh temboknya dan mozaik di lantainya. Ada juga The Singers' Hall yang dibangun khusus untuk pertunjukan musik dan drama. King Ludwig meninggal sebelum sempat menyaksikan pertunjukan apa pun di tempat itu, namun tempat dengan akustik yang baik itu sampai sekarang masih dipakai.

                               

Pemandangan ke luar dari dalam istana sendiri tak kalah mengagumkannya. Langit yang sedikit berawan, gunung dengan sedikit salju di pucuknya, danau biru, hutan yang masih lebat dan istana Hohenschwangau sendiri.

Ruangan favorit pengunjung adalah The Grotto, yang dibentuk seperti gua lengkap dengan air terjun mungil dan taman kecil untuk bersantai. Musik dari Singers' Hall juga dapat dinikmati dari tempat ini.

Yang menakjubkan, walaupun dibangun pada abad ke-19 dan terlihat kuno, istana itu dibangunkan dengan menggunakan banyak teknologi moden demi kenyamanan penghuninya. Contohnya, hot air central heating, air panas dan air dingin di dapur, automatic flushing system di toilet. Istana juga dilengkapi oleh bel listrik untuk memanggil para pelayan, pesawat telepon dan juga lift.

Kerana pengunjung tidak dibolehkan mengambil gambar dalam istana, foto hanya terbatas pada bahagian luar istana saja.



p/s : lepas Venice, aku nak ajak laki aku g sini. (^_^)


Sunday, October 7, 2012

Lelaki? Jejaka?


Salam u olls! Ari ni mood nak mengarut je. Hot topic yang aku selalu melalut ialah mengenai kaum yang berlainan jantina dengan aku that is B.O.Y!

Kadang-kadang pening kepala bila fikir pasal diorang ni. Bila cakap sayang, kita xtau dia sincere ke x. How can we know?? Diorang hebat bila melafazkan kata cinta tapi mostly haprak! Hanya omong kosong yang sering buat kita jatuh, lemah dan terlentok pada diorang. 

Aku bukan x puas ati cuma saja kan nak melalut. Kan aku da cakap aku nak melalut. Ish!

Berbalik pasal hot topic kita. Tugas lelaki adalah menjadi seorang khalifah yang mana membimbing wanita ke arah yang diredhai Allah S.W.T. Tapi! Why? And why? Zaman sekarang ramai yang mendorong kita, wanita ke lembah yang hina, dikutuk. Setiap wanita mengimpikan seorang lelaki yang soleh, beriman, ada janggut sikit *wink wink menjadi teman hidup di dunia dan peneman di akhirat kelak. InsyaAllah.

Ah! Aku da xde idea nak melalut pasal lelaki ni. Pape hal lu pk la sendiri wahai lelaki!! @#$%!

Saturday, October 6, 2012

Worse Day Ever~


Hari ni hari Jumaat, 5 Oktober 2011. Seawal pukul 5.30 pagi, aku da bersiap2 nak g wad 1-1. Mula2 semuanya berjalan smoothly. Cam bese la, dengar report, wat bed making segala. Memang rutin la benda alah 2. Kemudian, aku tolong Jiha wat ECG. Selama ni mesin 2 ok je, tapi hari ni ia wat hal plak! Hangin betol! Tapi dengan berkat usaha kami bertiga termasuk Anis, akhirnya dapat jugak result jantung pt thalassemia 2. Huhu.


Next, da pukul 8 lebih so 'OBSERVATION TIME'. Ari ni cam malas plak kan nak wt benda alah ni, so aku ngan Jiha pun serve la ubat bersama staffnurse. Masa nak serve ubat untuk patient Bed 2 iaitu makcik Jendul, aku tersalah bagi kat makcik sebelah Bed 2A, makcik Johara! Giler ko! Aku jadi kelam kabut bro!! Debor2 ati ni. I asked Jiha, "Apa aku nak wat ni??"

gini r muka aku time 2. hoho.

Tapi, alhamdulillah aku segera diberi akal fikiran supaya memanipulasikan keadaan. Aku x berani r nak cakap ngan staffnurse. Takot kena debik. Huhu. Nasib bek xde pape buruk yang berlaku kat patient.

The moral is before we serve medicine, we must ask their names so we give to the right patients! Understand Hani?? Kang x pasal2 aku jadi punca kematian orang. Minta2 dijauhkan. Huhu.